Dit jaar is het 450 jaar geleden dat Nederland, in 1572, ‘geboren’ werd, een feest om te vieren. Op de site Geboorte van Nederland is een overzicht te vinden van alle activiteiten die in dit kader door het hele land gaan plaatsvinden onder het motto ‘vrijheid, verbondenheid, verdraagzaamheid en verscheidenheid’.
Enkhuizen doet daar natuurijk ook aan mee! Op 21 mei is er zoals altijd de herdenking van de Opstand ende Bevrijding van Enkhuizen, maar dit jaar is er meer.

In de Westerkerk wordt een expositie georganiseerd waarin de landelijke, regionale en lokale geschiedenis samen komen. Onderdeel van deze expositie is een beeld geven van de Enkhuizers uit die tijd. Wie waren deze mensen die het aandurfden om zich tegen de Spanjaarden te verzetten? Of durfden ze eigenlijk niet? En wie zou jij geweest zijn in die tijd? Hoe zag jij er uit?
De Enkhuizer kunstenaars die vorig jaar de succesvolle expositie ‘Verrassend Verschillend’ in de Westerkerk organiseerden hebben het plan om alle creatieve Enkhuizers mee te laten doen. Het idee is dat iedereen een zelfportret maakt dat in de Westerkerk geëxposeerd gaat worden deze zomer.

Maak een 1572 – zelfportret in het platte vlak op het formaat 40cm breed en 50cm hoog. De keuze qua techniek en stijl is aan jou. Schilderij, tekening, collage, kunstfoto, etc. het kan allemaal. Het overlappende thema is vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid, verscheidenheid. Originaliteit en een andere draai aan de opdracht worden extra gewaardeerd. Dus geef je fantasie de vrije loop!

Aanmelden kan tot 1 mei 2022 door een email te sturen naar moodybarbara17@gmail.com. Heb je vragen? Neem dan contact met haar op