Kerkenraadskamer

De kerkenraadskamer bevindt zich op de verdieping van het zuidportaal.
Het is een stijlkamer met goudleerbehang aan de wanden.
Het licht valt binnen door glas-in-lood ramen. Voor het behoud van het goudleerbehang kan de kamer worden verduisterd met binnenluiken.

De vloer bestaat uit blanke grenen delen waarover vroeger een laagje zilverzand was gestrooid. Daardoor zijn de vloerdelen zo mooi blank geschuurd.

Het raam in de zuidgevel heeft natuurstenen traceringen. Opvallend is dat dit raam hoger is dan de hoogte van het vertrek. Men was bij de bouw namelijk van plan het vertrek van een hoog houten plafondgewelf te voorzien. Het is er niet van gekomen. Op de verdieping boven de kamer is dit nog mooier te zien.

Er werd vergaderd aan een lange, 17e eeuwse houten tafel. Rond de tafel staan antieke stoelen die afkomstig zijn uit de raadszaal van het stadhuis van Enkhuizen.

In de schouw zijn links en rechts van de aanwezige haardplaat, afgezien van de randtegels, totaal 128 oud-hollandse wandtegels verwerkt met op elke tegel een bijbelse voorstelling. De tegels zijn gedateerd op c.a. 1740. Er is sinds 2014 getracht alle voorstellingen met hulp van het publiek te benoemen, wat vrijwel is gelukt. Van de heren Gerrit de Graag  en Jaap Mosselman ontvingen we in maart 2017 de laatste 6. Van nog slechts enkele tegels zijn we niet voor 100% zeker van de omschrijving.

Meer geschiedenis?

Koorhek

Orgel

Preekstoel

Grafzerken

De Librije