Tijdens de zomeropenstelling van de Westerkerk van 8 juli tot 2 september valt er meer te bewonderen dan alleen het befaamde interieur van de Westerkerk.
Als opvallendste onderdeel is er de expositie ‘Rondje West Friesland’ met foto’s van Harry Bedijs en Fotoclub Enkhuizen de Streek. Van bloemkolen tot the Beatles, er komt veel voorbij!

Harry Bedijs (1915-2002) werd geboren in Amsterdam waar hij na zijn diploma HBS-B in 1934 aan de slag ging bij fotopersbureau Polygoon. Daar leerde hij de kneepjes van het fotovak. Een uitstapje naar Enkhuizen voor een fotoreportage bracht hem ertoe zich in Enkhuizen te vestigen. Harry werd een topvakman die tussen 1946 en 1986 zo’n 150.000 foto’s maakte, vaak voor reportages van de Enkhuizer Courant. In heel West-Friesland maakte hij zijn foto’s, zodat veel dagelijks leven uit die tijd werd vastgelegd. Hij stond hierbij bekend als ‘de man met het trapje’, zo kon hij foto’s vanuit een hoger standpunt maken.
Zijn nalatenschap aan negatieven is ondergebracht in de Stichting Foto Bedijs, beheerd door zijn kinderen. Doel van de Stichting is het digitaliseren en daarmee toegankelijk maken van het beeldmateriaal.

Meerdere leden van Fotoclub Enkhuizen de Streek hebben zich laten inspireren door zijn werk en maakten voor deze expositie foto’s die het contrast tussen heden en verleden laten zien.
Al bijna 50 jaar is de fotoclub actief en de ongeveer 40 leden komen regelmatig bijeen in cultureel Kerkje Bessie in Lutjebroek. Jaarlijks organiseert de fotoclub in november een expositie waar de mooist gemaakte foto’s van het afgelopen jaar tentoongesteld worden.

Openingstijden zijn van dinsdag t/m zaterdag 13.30-17.00 uur.

Deze expositie wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het BNG Cultuurfonds.

De opening op 8 juli paste wel erg mooi bij de expositie. Frank Bedijs, de zoon van Harry, leidde de sprekers in. Klaas Koeman, voorzitter van Oud Enkhuizen, illustreerde het belang van fotografie en documentatie van foto’s bij het in kaart brengen van de geschiedenis. Burgemeester Eduard van Zuijlen mocht tot slot de openingshandeling verrichten: hij maakte een foto, met flits!, van de aanwezige genodigden. Klaas Koeman en de burgemeester kregen een passend presentje, een foto gemaakt door Harry Bedijs. Voor Klaas Koeman was dit zelfs een jeugdportret van hemzelf! Voor de burgemeester was er een Bedijs foto van het stadhuis.

One Comment

Leave a Reply