De bouw van het Hoofdwerk en het Pedaal van het orgel in de Westerkerk vordert gestaag. Daarvan is in Enkhuizen nog weinig te zien, want het meeste werk gebeurt in de werkplaats van Verschueren in Ittervoort.
Maar op donderdag 7 december zijn een aantal mensen van het bedrijf toch naar Enkhuizen gekomen met een ’proefopstelling’. Die bestond uit een kleine windlade en een reeks pijpen; of liever twee reeksen pijpen. Het orgelmetaal van deze twee reeksen was verschillend en ze waren ook iets anders in hun dimensies.
Een aantal deskundige toehoorders heeft beoordeeld aan welke klank ze de voorkeur gaven. Afwisselend werd de toon ‘c’ gespeeld van reeks 1 en reeks 2; en dat vele malen achter elkaar. Er is vooral geluisterd naar de klank van de registers ‘Ruispijp’, ‘Mixtuur’ en ‘Scherp’. Deze registers zijn alle samengesteld uit meerdere kleine pijpjes en ze geven een orgel zijn stralende klank. Op meerdere plaatsen in de kerk is die klank beoordeeld en vervolgens is op grond daarvan een gefundeerde keuze gemaakt. Verschueren kan nu in Ittervoort verder met het maken van de honderden pijpen. Die zullen naar verwachting in maart en april in het orgel worden geplaatst.
Zo’n proefopstelling wordt niet altijd gemaakt bij de bouw van een orgel. Maar bij dit bijzondere project wordt niets aan het toeval over gelaten. Iedere betrokkene is zich ervan bewust dat in de prachtige 16e eeuwse orgelkas alleen plaats is voor een bijzonder orgel van grote allure. (JL).

 

Leave a Reply