Het orgel van de Westerkerk is nog lang niet klaar, maar uit het Bovenwerk komt al hele mooie muziek! Voor wie dat graag een keer zelf wil horen zijn er deze zomer mogelijkheden genoeg. Er zijn laagdrempelige, 30 minuten durende, vrij toegankelijke bespelingen op een viertal donderdagmiddagen.
Daarnaast is er een viertal concerten van wat langere duur, daar vragen we een entree van €5 voor.
Tot slot zijn er nog twee benefietconcerten door Theo Jellema. Die zijn weliswaar vrij toegankelijk, maar ook daar is het de bedoeling dat er geld ingezameld wordt voor de verdere bouw van het orgel.

Zondag 7 augustus om 15:00 uur, Peter v.d. Zwaag.  (orgelconcert, entree €5)

Peter van der Zwaag (*1986) studeerde orgel bij Theo Jellema en Erwin Wiersinga aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen en behaalde in 2015 zijn diploma Master of Music. Daarnaast studeerde hij bijvak klavecimbel bij Johan Hofmann. Hij won diverse prijzen op verschillende concoursen, waaronder tweemaal de eerste prijs op het Internationale Orgelconcours Jan Pieterszoon Sweelinck (2017 en 2019). Hij volgde masterclasses bij o.a. Luigi Ferdinando Tagliavini, Lorenzo Ghielmi, Wolfgang Zerer, Eric Lebrun, Guy Bovet en Ben van Oosten. Hij heeft een breed repertoire, met een bijzondere interesse voor 16e- en 17e-eeuwse muziek.
Peter van der Zwaag is organist van de Salviuskerk in Dronryp en daarmee de vaste bespeler van het Bader-orgel (1657), het oudste in de provincie Friesland. Hij is artistiek adviseur van de stichting ‘Organum Frisicum’ en hoofdredacteur van de ‘Friese Orgelkrant’. Daarnaast is hij eigenaar van de muziekhandel en -uitgeverij ‘Boeijenga Music’ te Leeuwarden. Aan de Rijksuniversiteit te Groningen heeft hij tevens een studie Rechtsgeleerdheid gevolgd.

Het programma:
Johann Sebastian Bach
(1685-1750)
-Preludium in a   BWV 894.1
-Valet will ich dir geben   BWV 736

Johan Beeftink (*1941)
Partita ‘Christe qui lux es et dies’
(cantus – ricercare – labyrint –  toccata – ostinato – cantus plenus)

Jan Pieterszoon Sweelinck  (1562-621)
-Vluchtige nimph
-Toccata in d
-Onder een linde groen
-Fantasia op de manier van een echo

Johann Sebastian Bach
Concerto in d   BWV 974  (naar Alessandro Marcello)
(andante – adagio – presto)

Théodore Dubois (1837-1924)
-Petite Pastorale Champenoise
-Marcietta
-Elévation
-Marche-Sortie

Het hele programma juni – oktober 2022

ORGELCONCERTEN, entree  €5

Zaterdag 9 juli om 20:00 uur, organist: Tjeerd v.d. Ploeg, vermaard om zijn romantische orgelwerken op “zijn” orgel in Schagen en kenner van oude Spaanse orgelmuziek.
Zondag 24 juli om 15:00 uur, de Spaanse organist Andrés  Cea Gala̒n, die in de hele wereld een grote naam heeft als specialist voor de muziek uit zijn land.
Zondag 7 augustus om 15:00 uur, Peter v.d. Zwaag, een belangrijk vertegenwoordiger van de jonge organisten generatie, in 2017 en 2019 winnaar  van de prestigieuze Sweelinck prijs.
Zondag 21 augustus om 15:00 uur, Pieter van Dijk, organist van de St.Laurenskerk in Alkmaar en orgeldocent aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam.

ORGELBESPELINGEN, vrij toegankelijk, duur een half uur.

Donderdagmiddag 14 juli om 15:00 uur, Jan Spijker, organist Zuiderkerk Enkhuizen
Donderdagmiddag 28 juli, om 15:00 uur, Jan van der Leek, organist en koordirigent, o.a. in Wervershoof  en Hoogkarspel.
Donderdagmiddag 11 augustus om 15:00 uur, Theo Jellema, organist te Leeuwarden en orgeladviseur van de Westerkerk, met de jonge Enkhuizer fluitist Jay van Dam. Na een aantal jaar dwarsfluit gespeeld te hebben heeft hij zijn passie voor de blokfluit gevonden.

BENEFIET ORGELCONCERTEN, vrij toegankelijk maar we vragen een vrijwillige bijdrage voor de verdere bouw van het orgel
Zondag 18 september om 15:00 uur, organist Theo Jellema
Zondag 16 oktober om 15:00 uur, organist Theo Jellema

Een korte compilatie van het concert op 7 augustus door Peter van der Zwaag.

One Comment

Leave a Reply