Op 10 en 11 September is er veel te doen in de Westerkerk. De hele kerk is natuurlijk te bekijken, er is een boekenmarkt, maar ook wordt het orgel bespeeld door diverse organisten. Opvallend daarbij zijn twee jonge organisten die studeren aan het Conservatorium van Amsterdam.

Wibren Jonkers (22) heeft op 25 mei jl. de eerste prijs – de Flentrop-prijs – gewonnen op het Duyschot Orgelconcours in de categorie ‘conservatorium’. Deze eerste editie van het Duyschot Orgelconcours vond plaats in de Westerkerk in Amsterdam, waar de deelnemers het Duyschot-orgel uit 1686 bespeelden. In de jury zaten Anton Pauw, Jaap Zwart en Hayo Boerema.
Als onderdeel van de prijs mocht Wibren op 17 augustus j.l. een presentatieconcert geven tijdens het Grachtenfestival 2022.
Wibren studeert bij Pieter van Dijk aan het Conservatorium van Amsterdam.

António Pedrosa studeerde orgel aan de Muziekacademie van Paços de Brandão, bij Rui Soares, waar hij in 2015 de Complementary Course (gelijkwaardig aan de middelbare school) afrondde met het hoogste cijfer. Momenteel volgt hij de Masteropleiding aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij de Bachelor in orgel afrondde, als student van Pieter van Dijk. Hij heeft ook lessen gevolgd bij Matthias Havinga, clavichord en klavecimbel bij Menno van Delft en basso continuo en improvisatie bij Miklos Spanyi. Daarnaast volgde hij masterclasses bij organisten als Louis Robilliard, Leo van Doeselaar, Michel Bouvard, e.a. Hij is actief bezig met continuospel en heeft bijvoorbeeld meegewerkt aan een academisch project van het Conservatorium van Amsterdam o.l.v. Jos van Veldhoven, waarbij hij het grote orgel van de Marienkirche in Stralsund bespeelde. Als continuo speler werkt hij vaak samen met kamermuziekensembles in Portugal en Nederland, zoals het ensemble ´La sfera armoniosa´, onder leiding van Mike Fentross.

De jonge organisten Wibren Jonkers (links) en Antonio Pedrosa (rechts).

 

Het hele programma voor zaterdag en zondag

Zaterdag 10 september:
11.30 – 13.00 uur Adrie Molenaar (leerling van Tjeerd v.d. Ploeg)
13.30 – 15.00 uur António Pedrosa (leerling van Pieter van Dijk)
15.00 – 16.00 uur Robert Garms (broer van voormalig organist Westerkerk)

Zondag 11 september:
11.00 – 14.15 uur  Michael Bennett (leerling van Pieter van Dijk)
14.15 – 16.00 uur Wibren Jonkers (leerling van Pieter van Dijk)

One Comment

Leave a Reply