naar kaarten bestellen

In de periode voor Pasen wordt overal in Nederland de Mathäus Passion ten gehore gebracht.  Ook in de Westerkerk is dat inmiddels een traditie. Maar Bach had eerder ook een Johannes Passion gemaakt. Blijkbaar ging dit werk hem erg aan het hart want hij verbeterde daaraan nog stukken tot vlak voor zijn dood. Men zegt dat de Johannes Passion ‘muzikaal feller, maar tegelijkertijd ingetogener’’ is. U kunt dat zelf beoordelen op vrijdag 15 maart a.s.

De afgelopen jaren is Eik en Linde ons ‘huisorkest’ geweest bij het uitvoeren van de passiemuziek. Ze hebben voorgesteld om dit jaar de Johannes Passion te brengen en we maken graag gebruik van hun aanbod. De traditie krijgt daarmee een extra, en voor Enkhuizen nieuwe invulling.
Extra bijzonder is dat het dit jaar 300 jaar geleden is dat de Johannes Passion voor het eerst werd uitgevoerd. U kunt er meer over lezen in het artikel uit de Volkskrant hiernaast.

Dus noteert u vast in de agenda:
Vrijdag 15 maart 20.00 uur; Johannes Passion, Westerkerk Enkhuizen.
De kerk is open vanaf 19.15 uur.

De entree bedraagt 30 euro, voor 40 euro zit u op één van de voorste drie rijen. Bij alle entreekaarten is iets te drinken in de pauze inbegrepen. Klik hier om kaarten te bestellen.

 Deze uitvoering wordt mede mogelijk gemaakt door een royale gift van het Jan&Janssen fonds.
De versiering van het podium wordt mogelijk gemaakt door Karel Bolbloemen.

naar kaarten bestellen
Over Eik en Linde
Het ensemble werd opgericht in 2000 door een groep bevriende professionele musici die elkaar gevonden hadden in hun liefde voor barokmuziek en hun streven deze uit te voeren op een manier die zoveel mogelijk recht doet aan de bronnen. Zij spelen op authentieke instrumenten of kopieën daarvan. Hun eerste concert vond plaats in de bovenzaal van café Eik en Linde aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam. Nog steeds maken de meeste musici van het eerste uur onderdeel uit van het ensemble. Artistiek leider en concertmeester waren achtereenvolgens Hans Lub en Franc Polman. Behalve in de thuisbasis Amsterdam wil Eik en Linde vooral optreden in kleinere plaatsen op karakteristieke locaties. Het ensemble treed ook regelmatig op met vocale ensembles. In het voorjaar van 2017 produceerde Eik en Linde voor het eerst een ‘eigen’ Matthäus Passion met uitvoeringen in Enkhuizen en Monnickendam. In 2018 nam een eigen koor, gevormd uit goede amateurzangers, deel aan deze uitvoeringen. Na de corona-periode probeert het ensemble zich opnieuw uit te vinden. In 2022 en 2023 konden we de Matthäus Passion gelukkig weer uitvoeren in Enkhuizen, Deurne en Monnickendam. Voorjaar 2024 wordt de Johannes Passion uitgevoerd in Enkhuizen, Zaandam, Heiloo en Deurne.
Onderaan een mooi stukje uit het NHD over de Johanneskop in de kerk en de uitvoering van de Johannes Passion.

Voor wie dat nodig heeft: een stoomcursus Johannes Passion in de Volkskrant van 15 maart 2024.

Leave a Reply