In 2023 is er een uitvoering van de Matthäus in de Westerkerk op 25 maart.

 

Het is moeilijk om er aan te ontsnappen: De Matthäus-Passion.
Het monumentale stuk van Bach blijft onverminderd populair en wordt, zeker rond Pasen, op honderden plekken uitgevoerd. Voor het eerst sinds 2019 nu ook weer in de Westerkerk in Enkhuizen, op zondag 3 april om 14.00 uur.

De Matthäus-Passion vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus als in het Evangelie volgens Matteüs. Het is een verhaal dat zoveel mensen raakt: “Het is eigenlijk een heel eigentijds verhaal. Het gaat over iemand die opkomt voor anderen en dat met zijn leven moet bekopen.”

De sfeer van de muziek is heel intens, dynamisch, heftig, beklemmend en heel ontroerend, neem het Erbarme dich, kippenvel. De muziek is balsem voor de ziel. Het verhaal heeft zo’n mooie interne kracht. De combinatie van die twee maakt het weergaloos. In Enkhuizen blijft het niet bij deze twee componenten, de ruimte en akoestiek van de Westerkerk geven nog een heel aparte dimensie aan het geheel.

Zo zijn de musici op deze unieke plek nog beter in staat de symboliek, emotie en troost over te brengen aan u als bezoeker. Die musici zijn het barokensemble en koor ‘Eik en Linde’.

Terugkijken

Voor wie het gemist heeft of voor wie er bij was en nog heel even wil nagenieten: een paar fragmenten uit de uitvoering op 3 april.

Uitvoerenden in de Westerkerk zijn het Barokensemble Eik en Linde met het Eik en Linde koor en de solisten:
Tigran Matinyan, Evangelist
Matthijs Mesdag, Christus
Wendeline van Houten, sopraan
Karolina Hartman, alt
Jeroen Helder, tenor aria’s
Sven Weijens, bas aria’s
artistieke leiding: Henk Verhoef

Met dank aan de sponsors die deze uitvoering mede mogelijk maken.

One Comment

  • Jokr schreef:

    Het was fantastisch hebben erg genoten…
    Wat is het toch een prachtig en ontroerend document.

    Compliment aan iedereen… ook was alles uitstekend verzorgd!

Leave a Reply