16 oktober 2021 
Het duurt nog even, en goed plannen is niet makkelijk vandaag de dag, maar de datum voor het eerste concert op het vernieuwde orgel in de Westerkerk staat vast. Op 16 oktober 2021 zal het orgel voor het eerst weer klinken in een concert. Het programma is nog een verrassing, de organist niet. Ton Koopman zal bij die gelegenheid de organist in de Westerkerk zijn!
De datum van het openingsconcert, zaterdag 16 oktober 2021, is niet toevallig gekozen. Niet alleen is het orgel dan bespeelbaar, ook wordt in Nederland dan de 400e sterfdag herdacht van Jan Pieterszoon Sweelinck (1561-1621), de belangrijkste Nederlandse componist. Waarschijnlijk heeft hij in 1621 ook op het orgel van de Westerkerk gespeeld!

In 2021 is het orgel bespeelbaar, maar nog lang niet af. De actie voor fondsenwerving gaat gewoon verder.

Kijk hier voor de actie voor restauratie van het orgel

Wat zoekwerk via Delpher naar vroegere concerten leverde een krantenartikeltje op uit 1891. Er was toen een concert onder leiding van de befaamde heer Crevecoeur, de toenmalige organist van de Westerkerk. Een mooi programma. Dat komt er nu vast ook, maar wat we niet meer hebben is een extra rit met de paardentram om de bezoekers terug te brengen naar Hoorn.

Leave a Reply