Een orgelpijp laten graveren

Ja, ik wil meedoen!

We zijn blij dat u erover denkt om een pijp van het orgel te sponsoren. Omdat het Bovenwerk door een paar royale giften (het Ondernemersfonds Enkhuizen gaf een mooie bijdrage) al een eind op weg is, concentreren we ons nu op de pijpen van het Hoofdwerk. Uiteindelijk moet het orgel uit vier ‘werken’ gaan bestaan.
Op de volgende pagina kunt u een keus maken uit de pijpen van één van de acht registers van het Hoofdwerk. Of u kiest een prijscategorie om daar binnen uw keus te maken. Kunt u geen keus maken voor een orgelpijp of wilt u liever een ander bedrag bijdragen, klik dan hier.

Wilt u uw naam, of die van een dierbare, graag vereeuwigd hebben in het orgel: bij bijdragen van 250 euro of meer is het mogelijk een naam in de orgelpijp te laten graveren. Ongeacht het bedrag kunnen we u een certificaat van sponsoring sturen als u dat wilt. Een mooie kans om iemands naam in een monument vast te leggen en dat met het certificaat te laten zien!

De Westerkerk is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Giften aan Stichting de Westerkerk komen in aanmerking voor aftrek in de inkomsten- en vennootschapsbelasting.

Een beetje achtergrond

Al ruim 500 jaar staat de Westerkerk als ontmoetingsplek centraal in Enkhuizen. Veel meer dan tegenwoordig was het kerkgebouw vroeger een openbare ruimte waar mensen met elkaar afspraken of kwamen luisteren naar muziek. Eeuwenlang bracht het prachtige orgel van de Westerkerk rijke en majestueuze klanken voort, maar na de restauratie van de orgelkas in 2009 paste het bestaande instrument er niet meer in. Daarom wil de Westerkerk een nieuw orgel laten bouwen, zodat de kerk behalve een plek die mensen bijeen brengt ook een plek is waar naar mooie muziek kan worden geluisterd. Wij gaan geld inzamelen voor dit nieuwe orgel om daarmee de Westerkerk weer compleet te maken.

Voor een nieuw orgel is een bedrag van 650.000 euro nodig. Om dit ‘behapbaar’ te maken, wordt de bouw in drie stappen gerealiseerd. Het orgel heeft een zogenaamd rugwerk (9 registers), een hoofdwerk (8 registers) en een bovenwerk (11 registers). Elk ‘werk’ is een op zichzelf staand orgel. In totaal komen er dus 28 registers in het nieuwe orgel. Elk ‘werk’ kost ongeveer 2 ton, maar er is ook geld nodig voor de blaasbalgen, de windmachine, de ‘klaviatuur’ (voor elk van de drie werken een rij toetsen), de registerknoppen en het ‘pedaal’.

Er was al jaren lang gespaard en we beschikten al over een aardig beginkapitaal. Maar dankzij enkele royale giften hebben we onlangs de opdracht voor het Bovenwerk kunnen verstrekken. Om het orgel te kunnen voltooien is echter nog veel geld nodig. Wij doen daarom een beroep op u als bewoner of bezoeker van Enkhuizen, als liefhebber van muziek of van cultureel erfgoed. Helpt u ons dit bijzondere orgel te realiseren?

​Mede door uw bijdrage zullen er dan in 2021 weer orgelklanken te horen zijn in de Westerkerk met zijn prachtige akoestiek. Als sponsor kunt u zich aanmelden voor onze Orgelnieuwsbrief.

Klik hier voor de uitgebreide geschiedenis van het orgel