We zijn in de Westerkerk alweer even bezig met de bouw van een (nieuw) orgel in de historische orgelkas, maar het gaat de goede kant op! In oktober 2021 kon het Bovenwerk in gebruik worden genomen. Daarna werd er vooral tijd besteed aan het verzamelen van het nodige geld voor de verdere bouw. Door giften van een aantal fondsen en door het sponsoren van pijpen zijn we nu weer een heel eind verder. Op 24 maart 2024 kon de tussenstand opgemaakt worden, de bouw van het Hoofdwerk gaat binnenkort van start en op 9 juni kan het orgel in zijn volgende fase beluisterd worden. De gesponsorde pijpen moeten dan ook ingebouwd zijn en van hun inscriptie zijn voorzien. Het graveren werd gedaan na afloop van het concert door Theo Jellema, het eerste concert van het seizoen.
Ook de pijp voor Richard Lijnsvelt, de in 2022 overleden oud-directeur van de Westerkerk en initiator van de bouw van het orgel, kreeg een inscriptie.
Voor belangstellenden was er een rondgang naar het ‘binnenste’ van het orgel, zo was goed te zien waar de pijpen hun plek gaan vinden, en ook dat het wel passen en meten wordt voor orgelbouwer Johan Zoutendijk. Nu alleen het Rugwerk nog en het orgel is helemaal klaar, de aandacht gaat nu uit naar het bijeenbrengen van het benodigde geld hiervoor.

De foto’s hieronder brengen het graveerproces in beeld, klik op een foto voor een vergroting.

One Comment

Leave a Reply