Sinds kort staat er een mooi zuiltje in de Westerkerk waar heel veel informatie over de kerk op te vinden is.
Met een druk op het scherm zijn teksten, foto’s  en films te lezen en te bekijken.  Het ontwerp voor het digitale presentatiescherm is van vormgevingsbureau Tekst en Uitleg in Haarlem, dat veel ontwerpt voor musea. Het kon worden gemaakt dankzij de subsidie uit een speciaal ‘corona-potje’ van het Prins Bernhard Cultuur Fonds, dat voorjaar 2021 beschikbaar kwam voor digitale ondersteuning van vrijwilligersorganisaties. Via een keuzemenu op het aanraakscherm kun je als bezoeker video-beelden en filmpjes bekijken over de mooiste onderdelen van het kerkgebouw.  En doorklikken naar korte verdiepingsteksten in drie talen (Nederlands, Engels en Duits) van de hand van Carly Misset.
Drone- en videobeelden maken een blik op de kerk mogelijk die je anders niet snel krijgt. Van heel dichtbij kun je details bekijken van de orgelkas uit 1549, of van de indrukwekkende balkenconstructie en het uurwerk in de houten klokkentoren. Voor de vrijwilligers is het informatiezuiltje een praktisch hulpmiddel om ook buitenlandse bezoekers met een helder verhaal wegwijs te maken in de kerk.

Nog even geduld tot de zomeropenstelling, dan kan iedereen het komen gebruiken en bekijken. Beluisteren kan overigens ook, het orgel maakt muziek en de klok van de toren tikt!

Leave a Reply