Zaterdag 16 september heeft de Westerkerk gastvrijheid verleend aan een Masterclass Spaanse en Italiaanse orgelmuziek. Het orgel heeft veel kwaliteiten en één daarvan is dat het ook uitstekend geschikt is voor het vertolken van déze muziek.
Er waren 15 deelnemers en/of luisteraars in deze masterclass. Voor de lunch klonken vooral werken van Spaanse meesters, en na de lunch kwamen de Italiaanse componisten aan bod.

Elke organist kreeg van Tjeerd van de Ploeg, de ‘Master’ van deze dag, deskundig commentaar op zijn of haar uitvoering van een werk. Vriendelijk en beargumenteerd gaf hij uitleg over de registerkeus, de snelheid waarop het stuk bij voorkeur wordt gespeeld, de frasering enzovoort.
Uiteraard liet hij ook horen hoe hij het zelf zou doen. En steeds was het na deze uitleg en demonstratie of de deelnemers een ander, nieuw stuk speelden.

Door een camera op het orgelbalkon konden in de kerk de verrichtingen van de organisten  worden gevolgd op een groot projectiescherm, wat de betrokkenheid nog vergrootte.

Tjeerd heeft ook veel verteld over de achtergrond van de componisten, de instrumenten die ze gebruikten en de omgeving waarin de werken tot stand kwamen en werden gespeeld.
Al deze informatie en oefening maakten het voor de deelnemers tot een leerzame en plezierige dag, waarbij de kwaliteiten van (alleen nog) het Bovenwerk van het orgel weer goed tot hun recht kwamen.