Het concert

Voor liefhebbers van koormuziek is er op 24 juni in de Westerkerk iets bijzonders te beleven! Het fameuze topkoor Fontana d’Israel uit Hamburg brengt dan de mooiste Duitse koormuziek uit de 17e eeuw ten gehore. Het koor bestaat louter uit voortreffelijke zangers met een specialistische scholing in 17e-eeuwse muziek. Door hun vertolking maakt de diepe emotie van deze muziek overal waar zij zingen grote indruk.

Fontana d’Israel is de naam van een verzameling motetten van de 17e-eeuwse componist Johan Hermann Schein. Die prachtige motetten zijn uitgevoerd toen het koor in 1989 werd opgericht, vandaar de naam.

De gekozen stukken verklanken een veelheid aan emoties en zullen in de bijzondere akoestiek van de Westerkerk optimaal tot hun recht komen. De Westerkerk is vereerd Fontana d’Israel, dat maar twee concerten in Nederland geeft, te mogen ontvangen.

Organist Theo Jellema speelt bijpassende orgelmuziek.

Het concert begint om 19:30 uur. Toegangsprijs € 12.50.
U bestelt uw toegangsbewijs hier, of koopt het aan de deur van de kerk, indien nog beschikbaar.

Meer over het koor lezen en alvast wat beluisteren kan hier.

We spraken met de dirigent en oprichtster Isolde Kittel-Zerer

Uit hoeveel zangers bestaat het koor?
We zijn met 20 zangers; 12 vrouwen en 8 mannen.
Hoe lang bestaan jullie?
Sinds 1989. De mensen die aan de wieg stonden van het koor, waren allemaal goede zangers en de meeste van hen waren professionele musici. Nu is dat nog steeds het profiel van het koor, al verdwijnen er door de jaren heen natuurlijk leden en komen er nieuwe bij. Het jongste koorlid is nu 23, het oudste 70.
Repeteren jullie wekelijks?
Nee. We zijn een projectkoor. Dat betekent dat we in een paar weekenden intensief repeteren als er een project op stapel staat. De koorleden studeren hun partijen vooraf zelfstandig. Door onze ervaring kunnen we in betrekkelijk weinig tijd alles tot één geheel smeden. Na een project zijn we weer een paar maanden vrij.
Waarom heten jullie “Fontana d’Israel “?
“Fontana d’Israel ” is de naam van een verzameling motetten van de 17e-eeuwse componist Johann Hermann Schein. Die prachtige motetten wilden we gaan uitvoeren toen we het koor oprichtten. Daarom kozen we die naam. In de loop der jaren heeft ons repertoire zich verbreed, maar we zingen nog steeds graag muziek van Schein en zullen dat straks ook in Enkhuizen doen.
Heeft het programma in Enkhuizen een thema of een rode draad?
Ja, we zingen 17e-eeuwse muziek waarin gedachten over oorlog en vrede centraal staan. In de 17e eeuw woedde in Duitsland de verschrikkelijke dertigjarige oorlog. Veel prachtige muziek is tegen die achtergrond te begrijpen. De muziek die Theo Jellema ter afwisseling op het orgel speelt, sluit hierbij aan.
Jullie traden al op veel locaties op. Waaraan heeft Enkhuizen de eer te danken jullie te mogen ontvangen?
We komen in Enkhuizen in de Westerkerk zingen omdat we hoorden dat de kerk een wonderschoon interieur heeft en een prachtige akoestiek. We verheugen ons dan ook erg op ons concert!

Leave a Reply

zestien − dertien =