Kijk onderaan deze pagina voor een update met beeld en geluid.

9 juni 2024, 15.00 uur
-Ingebruikneming nieuw Hoofdwerk en Pedaal 
-475 jaar Orgel Westerkerk Enkhuizen

In 1549 kreeg de Westerkerk in Enkhuizen een nieuw orgel. In die jaren was Enkhuizen een stad die qua rijkdom en macht kon wedijveren met Amsterdam. De orgelbouwer die in de Oude Kerk aldaar het orgel had gemaakt, kreeg de opdracht om eenzelfde instrument te vervaardigen voor de Westerkerk in Enkhuizen. De kas van het instrument dat destijds is gemaakt door de beroemde orgelbouwer Hendrik Niehoff is nu al 475 jaar op zijn oorspronkelijke plaats in de kerk aanwezig. Het instrument uit 1549 bestaat echter niet meer. De kas was aan het begin van deze eeuw zelfs 2 decennia ‘leeg’, op de frontpijpen na. Maar die kas behoort tot de mooiste van Nederland en verdiende het om weer een klinkend instrument te herbergen.

Ruim 10 jaar geleden is men begonnen met het ontwikkelen van plannen daarvoor. Verschueren Orgelbouw, gevestigd in Ittervoort, heeft uiteindelijk getekend voor het orgel dat nu wordt gebouwd.
De bouw gebeurt in fasen. Het rijk met registers bezette Bovenwerk is op 16 oktober 2021 (de 400e sterfdag van J.P. Sweelinck) in gebruik genomen. Met financiële steun van grote en kleine fondsen, van vele particulieren en door allerlei acties (orgeldiners, tweedehands boeken verkoop, benefietconcerten) kan nu (al) de tweede fase worden afgerond.

Op 9 juni a.s. worden het nieuwe Hoofdwerk en Pedaal in gebruik genomen. De bekende organist Theo Jellema, die als adviseur betrokken is bij de bouw, speelt om 15.00 uur het eerste concert op het uitgebreide orgel. Helemáál ‘nieuw’ is het orgel overigens niet; de frontpijpen van Johannes Duyschot dateren uit 1683. En ook binnenin de kas staat nog het nodige teruggevonden historisch (Duyschot) materiaal. Die oude pijpen worden gaandeweg weer allemaal ‘sprekend’ gemaakt. Dit was voor de provincie Noord-Holland reden om ook een flinke subsidie te geven voor dit project.

De laatste fase, de bouw van het Rugwerk, wordt de komende jaren afgerond. Het orgel van de Westerkerk in Enkhuizen zal dan een instrument zijn met 35 registers, verdeeld over 3 klavieren en een pedaal.

Iedereen is welkom om op 9 juni te komen luisteren naar het orgel, er is vrij entree.

Update 10 juni
Het was een feestelijke middag. Speeches van voorzitter Tineke van der Linden, burgemeester Eduard van Zuylen, orgelbouwer Johan Zoutendijk en orgeladviseur en organist Theo Jellema brachten de vele bezoekers in de stemming om te luisteren naar het eerste concert. Hieronder wat foto’s en twee filmpje met een indruk van het geluid van het nieuwe orgel.
Een nog betere indruk krijg je met de geluidsopnames gemaakt door Jan Sietses, hier te vinden op SoundCloud.

One Comment

  • Jan Sietses schreef:

    Het teruggevonden Duyschot pijpwerk wat binnen in de kas moet komen te staan is nog niet aanwezig maar komt in fase 3 op het rugwerk heb ik begrepen. De kas werd gemaakt door Adriaen Schalcken vermoedelijk voor een orgel van Hendrick Niehoff, waarvan geen pijpen zijn overgebleven zijn. De oudste zijn 111 frontpijpen van Duyschot uit 1683. Waarvan de rugwerk pijpen nu nog stom zijn.

Leave a Reply

twee × vijf =