Ja, ik steun de bouw van het orgel

Uw donatie voor het orgel

Klik op een van de prijstegels om het desbetreffende bedrag bij te dragen aan het nieuwe orgel. Een hoger bedrag bijdragen? Dat kan ook! Klik dan op “ander bedrag”. U kunt dan contact opnemen met de Westerkerk over uw bijdrage.
Ook kunt u natuurlijk een donatie doen van bijvoorbeeld 5 x 50 euro als u 250 euro wilt doneren. Klik op de vervolg pagina dan op de ‘+’ voor het gewenste aantal.

Wilt u een specifieke orgelpijp uitkiezen om te sponsoren, klik dan hier.

De Westerkerk is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Giften aan de Stichting de Westerkerk komen in aanmerking voor aftrek in de inkomsten-en vennootschapsbelasting.

Al ruim 500 jaar staat de Westerkerk als ontmoetingsplek centraal in Enkhuizen. Veel meer dan tegenwoordig was het kerkgebouw vroeger een openbare ruimte waar mensen met elkaar afspraken of kwamen luisteren naar muziek. Eeuwenlang bracht het prachtige orgel van de Westerkerk rijke en majestueuze klanken voort, maar na de restauratie van de orgelkas in 2009 paste het bestaande instrument er niet meer in. Daarom wil de Westerkerk een nieuw orgel laten bouwen, zodat de kerk behalve een plek die mensen bijeen brengt ook een plek is waar naar mooie muziek kan worden geluisterd. Wij gaan geld inzamelen voor dit nieuwe orgel om daarmee de Westerkerk weer compleet te maken.

Voor een nieuw orgel is een bedrag van 650.000 euro nodig. Om dit ‘behapbaar’ te maken, wordt de bouw in drie stappen gerealiseerd. Het orgel heeft een zogenaamd rugwerk (9 registers), een hoofdwerk (8 registers) en een bovenwerk (11 registers). Elk ‘werk’ is een op zichzelf staand orgel. In totaal komen er dus 28 registers in het nieuwe orgel. Elk ‘werk’ kost ongeveer 2 ton, maar er is ook geld nodig voor de blaasbalgen, de windmachine, de ‘klaviatuur’ (voor elk van de drie werken een rij toetsen), de registerknoppen en het ‘pedaal’.

Er was al jaren lang gespaard en we beschikten al over een aardig beginkapitaal. Maar dankzij enkele royale giften hebben we onlangs de opdracht voor het Bovenwerk kunnen verstrekken. Om het orgel te kunnen voltooien is echter nog veel geld nodig. Wij doen daarom een beroep op u als bewoner of bezoeker van Enkhuizen, als liefhebber van muziek of van cultureel erfgoed. Helpt u ons dit bijzondere orgel te realiseren?

​Mede door uw bijdrage zullen er dan in 2021 weer orgelklanken te horen zijn in de Westerkerk met zijn prachtige akoestiek. Als sponsor kunt u zich aanmelden voor onze Orgelnieuwsbrief.

Meer weten over de geschiedenis van het orgel: klik hier.
U kunt hieronder uw keus maken door een tegel aan te klikken.