Deze zomer mochten bezoekers van de Westerkerk tegen een kleine vergoeding een lei beschrijven. Dat zijn er heel wat geworden. Nu is het zover dat ze ook echt op het dak gelegd gaan worden.

De firma Pronk is al een paar weken bezig met het ‘rooien’ van de oude leien en het leggen van de nieuwe. Voor de 600m2 aan de noordkant van de zuidbeuk moeten er zo’n 20.000 leien gelegd gaan worden, nog wel wat meer dan er beschreven zijn dus! Het werk wordt uitgevoerd door drie jonge leidekkers,  die niet bij het eerste regenbuitje naar beneden komen om te schuilen.
Omdat de oude leien voor een deel al verwijderd zijn, is dat gedeelte van het dak bedekt met een blauw zeil. Zodra de leidekkers er aan toe zijn, wordt daarvan een stuk verwijderd en komen de nieuwe leien er voor in de plaats.
Eén zo’n dakvlak is ongeveer 80 meter lang en 9 meter hoog.  In totaal komen er ± 20.000 leien op een dakvlak. Elke lei wordt met drie koperen nagels vastgezet. In totaal slaan die drie mannen dus 60.000 koperen nagels in het dakhout.
Begin december is de klus naar verwachting geklaard. De nieuwe leien komen uit Galicië in Spanje, de oude kwamen van de Hunsrück in Duitsland. Spaans of Duits, ze moeten weer zo’n 70 jaar meegaan. In de tussentijd moeten ook de twee kanten van de middenbeuk nog gedaan worden!

 

Hieronder de twee manieren om op het dak te komen. Via de tijdelijke steiger, of door het torentje (en dat is best smal!)

In 2015 werd een vergelijkbare actie gehouden, kijk hieronder de video.

One Comment

Leave a Reply